Recept
Ingredience:
100g špaget, 100g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 2ks žloutku, olivový olej; na ozdobu : čerstvá petrželka, podle chuti: čerstvá bazalka, strouhaný parmazán, sůl
Postup:
Do osolené vroucí vody dáme vařit špagety a promícháme, aby se nepřilepily. Vaříme až do doby, kdy budou al dente. Potom špagety scedíme tak, aby nám zbyla uvařená voda, pomůžeme si sítem, které položíme na misku nebo hrnec.
Zvlášť na pánev dáme olivový olej, poté přidáme šunku či anglickou slaninu a osmahneme, dále přidáme na tenká kolečka nakrájený česnek a zhruba 1 - 2 minuty restujeme na mírném ohni. Uvařené špagety přidáme na pánev k orestovanému česneku a k šunce či slanině a chvíli restujeme. Poté nabereme asi do půlky malé sklenice (cca 50 - 70 ml) osolenou vodu ze špaget, přidáme ji ke špagetám a promícháme. Přidáme 2 žloutky a velice rychle promísíme se špagetami, aby se nám žloutky na ohni neuvařily. Vsypeme strouhaný parmazán a znovu promícháme, nakonec přidáme nasekanou bazalku.
Italské špagety carbonara podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou a ještě na závěr posypeme parmazánem.
PRAVÉ BOLOŇSKÉ ŠPAGETY:
Ingredience:
balíček italských špaget
100 g bůčku či slaniny
1 cibule
1 mrkev
400 g mletého hovězího masa
1/2 skleničky suchého červeného vína
400 g drcených rajčat
1 stroužek česneku
2 lžíce oleje
dvě polévkové lžíce nadrobno nasekané petrželky
menší plechovka rajčatového protlaku
sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
Do většího hrnce či vysoké pánve kápněte trochu oleje a nechte na něm opéct slaninku a následně i nakrájenou cibuli, mrkev a česnek. Poté přidejte mleté maso a vše neustále míchejte.
Do hrnce s masem následně přilijte červené víno a směs míchejte a vařte do doby, než se voda odpaří. Poté do hrnce vložte drcená rajčata a dále vařte, než se voda odpaří.
Poté do směsi přidejte rajský protlak, petrželku, oregano a dle libosti i sůl a pepř.
Vše vařte na mírném ohni asi hodinu, směs občas promíchejte.
V druhém hrnci přiveďte k varu lehce osolenou vodu, ve které poté vařte špagety do té doby, než budou al dente.
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut