Základní informace
7. 4. 2013
Historie
Těstoviny pocházejí z Itálie, první zmínka o nich pochází z 1. století n. l. ve známé Apiciově knize (který žil v době císaře Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi.
Druhy těstovin:
Plněné:
Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň.
Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi.
Neplněné:
Spaghetti: těstoviny, v češtině špagety.
Spaghettini: velmi tenké špagety.
Bucatini: dlouhé špagety, uvnitř duté.
Makkaroni: široké roury.
Linguine: tenké, placaté špagety.
Fettuccine: široké nudle (širší než tagliatelle).
Tagliatelle: široké nudle.
Pappardelle: do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle.
Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky.
Pizzoccheri: rovné nudle z 80 % pohankové mouky.
Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci.
Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty.
Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček - motýlků.
Fusilli: vřetena.
Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta.
Radiatori: tvar noků s žebrováním.
Cannelloni: těstovinové trubičky, které se plní sýrem, špenátem apod.
Orecchiette: těstoviny ve tvaru 'oušek'.
Cavatelli: asi tři centimetry dlouhé těstoviny.
Casarecce: domácí těstoviny svinuté do tvaru písmene S.
Rotelle: těstoviny ve tvaru kola od voz